Fejléc

Saját tervezésű kaptárunk kemény polisztirol habból készül, amely már olyan keménységű anyag, hogy a méhek nem rágják meg, (puhafa keménységű). A 4 cm vastag polisztirol hab hőszigetelése 0,9 W/m²k, így közel húsz-szorosa a 2 cm falvastagságú fa kaptárnak, télen melegebb, nyáron hidegebb, mint a fakaptár, nem vetemedik, mindig illeszkedik.

A kaptár felépítése, variálhatósága

  • 1/2 NB

  • NB

  • HUNOR

A kaptár szélessége úgy lett kialakítva, hogy 5 db elférjen egy ászokfán, mégsem haladja meg a 240 cm maximális plató szélességet. Ha a kaptárakat rögzítik az ászokfán nagyon könnyen és gyorsan daruzható, nem kell külön kötözni, és a súly miatt nehezen lopható. Mivel a kaptárak közötti hézag így csak kb. 3 cm, ezért helyeztünk el a rövidebb oldalon végig fogantyút, mely így is biztosítja a kezelhetőséget.

Kaptár
Higiénikus alj

1. Az alj: higiénikus alj, taposó ráccsal és kihúzható fémtálcával van ellátva.

Fiók

2. A fiók: NB1/2 méretű 10 keretes, külön kerettartó fémsíneken vannak a keretek. A fiókok között külön rést képeztünk ki, amely réseknél alul-felül egy-egy fém sín védi az elemet, hogy kaptárvassal lehessen szétfeszíteni a leragasztott elemeket. Felső léputcás.

Szöktető

3. Menekülőtér: 9cm-es kerettel.

Közbetét

4. Közbetét: 4 cm-es köztes elem, amely belső virágpor szedésére, valamint szöktető felhelyezésére is alkalmas. Ha ezt az elemet kettévágjuk és felhelyezzük hordóaljra, illetve tetőre akkor szintén kompatibilissé tehető fiókok szállítására, hermetikus zárására.

Etető

5. Etető: Több mint 10 literes, 7 liternél külön jelölve, taposó ráccsal fedett, mely rács kompatibilis minden fiókra és menekülő térre is.

Tető

6. A tető: belső fele 1 cm-rel meg van emelve a lepény elhelyezése miatt. Aki igényli, a tetőt is bádogozhatja fehér színű lindab lemezzel.

Elválasztó